Trajecten

Een traject is een korte serie gesprekken waarbij volgens een vaste volgorde gewerkt wordt.  Het eerste traject, het hooggevoeligheidstraject,is eigenlijk een spontaan gevolg van mijn afstudeeronderzoek begin 2000. Omdat mij de van verschillende kanten dit verzoek bereikte is het traject sinds kort terug in mijn praktijk. Het tweede traject, het vierveldentraject is een bestaande gespreksmethodiek ontwikkeld voor de opleiding Biografiek, een antroposofische scholingsweg tot biografisch coach.

Het hooggevoeligheidstraject.

Wat is het?
In 2005 studeerde ik voor de opleiding Natuurgeneeskunde af op Hooggevoeligheidsklachten, een nieuwe visie en behandeling. Mijn visie dat hooggevoeligheid in het fysieke lichaam verklaard kan worden en dat hierin ook de basis ligt voor een succesvolle behandeling van klachten met blijvend effect was het uitgangspunt van mijn afstudeeronderzoek. Uit de zeer positief gebleken resultaten daarvan ontwikkelde ik dit hooggevoeligheidstraject.

Hoe werkt het?
In dit traject leer je je hooggevoelige natuur te hanteren. Dit vraagt om aanvaarding en integratie van deze kwaliteit in je binnenwereld en buitenwereld, het dagelijks leven en je leefomgeving. We gaan daarmee heel praktisch aan de slag. En ook: de aard van hooggevoeligheid. Heb je nu een bijzondere levenstaak? Is het een kwaliteit waar je ‘ iets mee moet’? Er zijn nogal wat visies over dit thema, maar vooral belangrijk is te ontdekken wat voor betekenis en ruimte het in jouw leven mag hebben. We gaan dat in de sessies onderzoeken. Ik werk met een combinatie van gesprek, oefeningen en het antroposofisch middel Solum Oliginosum. Het traject bestaat inclusief intake uit vijf sessies, vervolgsessies zijn uiteraard mogelijk.

Meer over deze methode vind je onder submenu Media in de artikelen Interviews hooggevoeligheid en Solum.

‘ Tijdens dit traject leer je over de essentie van hooggevoeligheid en jouw relatie daarmee. Je leert je hooggevoelige natuur hanteren en een gezonde verhouding ontwikkelen met je omgeving ‘.

Voor wie is het?
Voor mensen met klachten waarvan de oorzaak ligt in hun hooggevoelige natuur. Dit kunnen klachten zijn van langdurige stress, chronische vermoeidheid, het ervaren van te sterke beïnvloeding van buitenaf, niet weerbaar voelen, besluiteloosheid, moeite met onderscheiden van emoties van anderen of van zichzelf. Voor mensen die moeite hebben handen en voeten te geven aan de kwaliteit van hooggevoeligheid en voor mensen die moeite hebben hun hooggevoelige aard in het dagelijks leven te integreren.

* Het intakegesprek is hier vrij uitgebreid om zo zorgvuldig mogelijk uit te sluiten of je klachten door iets anders worden veroorzaakt. Veel hooggevoeligheidsklachten kennen namelijk overeenkomsten met klachten van een andere oorsprong. In zo’n geval of bij twijfel verwijs ik je graag naar een deskundige of adviseer ik een bezoek aan je huisarts.

Het vierveldentraject.

Wat is het?
Het vierveldengesprek is een doeltreffende methode om een specifiek thema te onderzoeken dat in je leven nu aandacht vraagt, waar dat mogelijk in een eerdere fase van je leven of op een ander gebied ook heeft gedaan. Deze gespreksmethode werd ontwikkeld voor de opleiding Biografiek , een antroposofische scholingsweg tot biografisch coach. De basis van deze methode wordt gevormd door het vierledig mensbeeld, ontwikkelt door Rudolf Steiner.

Hoe werkt het?
Het vierveldentraject kent een reeks van zes gesprekken die in volgorde vastligt. In het eerste gesprek, de intake, gaan we dieper in op je hulpvraag en proberen we hieruit een onderzoeksvraag vast te stellen. In de vier volgende gesprekken wordt steeds één van de vier levensgebieden, de vier velden, bevraagd.

Een vraag in het tweede, het fysieke veldgesprek kan zijn: “ Beschrijf in detail hoe jouw huis eruit ziet?”
Een vraag in het derde gesprek, het etherisch veldgesprek: “ Wat heb je met levensritme of gewoonten? “
Een voorbeeldvraag in het vierde astrale, ook wel zielveld-gesprek: “ Hoe ziet je ideale dag of baan eruit?”

In het vijfde gesprek, het Ik-veldgesprek, kan een vraag zijn: “Op welke momenten in je levensloop heb jij echt ‘Ja’ gezegd?” Bij iedere sessie krijg je een nieuw vel papier waarop je belangrijke steekwoorden uit het gesprek noteert. In het zesde gesprek, het Kwintessensgesprek, komt alles bij elkaar. De vijf vellen uit de vorige gesprekken hangen naast elkaar voor ons. Door jezelf zo in essentie op vier manieren gespiegeld te zien, kan vanuit een volle, geïntegreerde identiteitsbeleving de intake- onderzoeksvraag beantwoord gaan worden en een gevoel van identificatie of een bevrijdend inzicht ontstaan. Hieruit wordt een nieuwe duidelijke handelingsrichting zichtbaar of een nieuwe vraag waaraan gewerkt kan gaan worden.

Het vierledig mensbeeld bestaat uit het fysiek lichaam, etherisch lichaam, astraal lichaam en het ik. De vier te onderzoeken velden zijn het fysieke veld, het etherische veld, astrale veld en het ik-veld. Door elk veld te verkennen ontstaat een indruk van hoe jou leven en omgeving er op dit moment uit ziet, kom je meer te weten over jezelf, wat voor jou belangrijk is en wat je beweegt.

Voor wie is het?
Voor iedereen met vragen op één of meerdere levensgebieden, over bijvoorbeeld de loopbaan, levensrichting of relatie. Of ontwikkelingsvragen direct verband houdend met de levensloop, bijvoorbeeld herhaalpatronen, besluiteloosheid of verstarring.