Heelverhalen

Een heelverhaal is een in woorden vertaalde verbeelding van wat leeft in de ziel. Een heelverhaal kan kracht geven, ontroeren en inspireren. De vorm raakt op een zachte manier waardoor een moeilijke boodschap gedragen kan worden en er ruimte ontstaat voor heling.

Ik schrijf al heelverhalen vanaf dat ik een jong kind ben. Alleen toen wist ik nog niet dat het heelverhalen waren. Het waren schrijfsels die spontaan mijn hoofd binnen dwarrelden. Korte stukjes zonder vorm, maar daar ging het ook niet om. De woorden landden in mijn hoofd en ik volgde een innerlijk soort noodzaak om ze op te schrijven. Ze gingen over mensen en wat ik in hun ogen las. Als ik de mensen kende dan las ik mijn stukje aan ze voor of gaf het mee. Ik was een jaar of acht toen ik hiermee begon. Ik wist niet precies hoe, maar ergens voelde ik dat het iets teweeg bracht. Inmiddels ben ik heel wat schrijfsels verder en me bewust geworden van de betekenis die het voor anderen kan hebben. De schrijfsels uit mijn jeugd zijn getransformeerd tot verhalen, gedichten, soms liedteksten, afscheidsbrieven of een uitvaartrede. Het zijn allemaal vormen van heelverhalen.

Werkwijze

Telefonisch of in een ontmoeting bespreken we het thema van je heelverhaal, daarna ga ik er mee aan de slag. Afhankelijk van het doel kunnen dat meerdere gesprekken zijn. Het heelverhaal wordt geleverd in een mooie uitvoering.

Vier categorieën
– heelverhaal-kado;
– heelverhaal;
– uitvaart of liedtekst;
– biografisch verhaal.

Belangrijk om te weten
Een heelverhaal is een vrije vorm die ontstaat. Ik weet van tevoren niet precies wat de lengte wordt, uitgezonderd liedteksten. Bij een heelverhaal kan je denken aan een half tot anderhalf A4, bij een biografisch verhaal aan vier tot zeven A4.

Heelverhaal voor jezelf

Inzicht
Heel-je-verhaal is een biografisch verhaal dat belangrijke ijkpunten in je leven patronen op een manier zichtbaar maakt dat je situaties, keuzes of gebeurtenissen in een nieuw perspectief kunt zien. Je herkent de rode levensdraad die je kan volgen of waardoor je wendingen kan geven aan je richting.
Een heelverhaal als je behoefte hebt aan een diepere betekenis van je ervaringen.
Een heelverhaal over een ingrijpende gebeurtenis helpt bij de verwerking en het vinden van woorden om deze ervaring te kunnen delen.


Afsluiten en loslaten
Een heelverhaal als bevrijdende vorm om losse eindjes af te ronden. Een brief of gedicht als afscheid van iemand die uit jouw leven gaat of is gegaan, afscheid van je huisdier, of een vertrouwde plek. Een periode, gebeurtenis of relatie die voorbij is, maar in je gevoel nog niet helemaal.

Als je het overlijden van een dierbare niet kunt verwerken omdat niet alles is gezegd, of er gevoelens spelen die je niet hardop kan delen. Omdat bijvoorbeeld het overlijden onverwacht kwam of een dierbare vrijwillig uit het leven is gegaan. Een heelverhaal kan helpen in het reine te komen met het verlies en de omstandigheden. Soms is het voor mensen die gaan overlijden fijn om alles wat nog op hun hart drukt in een heelverhaal weer te geven.

Mensen kunnen – soms een leven lang – rondlopen met gevoelens en vragen aan iemand die buiten bereik is door bijvoorbeeld overlijden of een biologische onbekende ouder, een verbroken contact zonder intentie dit te herstellen, of een niet geboren baby. Een heelverhaal is een krachtig middel om hier vorm aan te geven waardoor je vrede met de situatie krijgt.

Een heelverhaal in de vorm van een mantra, gebed of zomaar een tekstje, kan in moeilijke tijden veel kracht geven. De woorden helpen je herinneren aan alles wat jou sterker maakt. Een voorbeeld hiervan zie je bovenaan deze pagina. Een vierregelig tekstje wat ik in een moeilijke tijd rond mijn dertiende jaar een beetje gedachteloos voorin mijn schoolagenda schreef*. Steeds als mijn oog er op viel voelde ik dat het mij kracht gaf om door te gaan. Ik schreef het ieder jaar daarna in mijn agenda, net zolang tot ik het niet meer nodig had.

*) autobiografie Het verwenste kind, tweede druk, Hoofdstuk 8, pagina 176.


Voor anderen

Afscheid
Van-het-hart is een biografisch verhaal voor als je weet dat je binnenkort sterft en je graag voor je overlijden belangrijke aspecten uit je leven wil laten optekenen voor je nabestaanden of een afscheidsbrief aan iedereen die je achterlaat.

De laatste woorden aan iemands graf zijn een belangrijk onderdeel in het proces van afscheid en loslaten voor zowel de overledene als de nabestaanden. Een uitvaartrede schrijven is eervol en vraagt meer nog dan de andere vormen om een zuivere afstemming op het geheel en zorgvuldig gekozen woorden, dat is de toon waarop ik ze schrijf en hoe de tekst door mensen wordt ervaren.

Een heelverhaal-kado
Een heelverhaal-kado is een gedicht voor iemand die jij een krachtige boodschap wil geven. Je wil graag dat je dierbare zichzelf in dit gedicht herkent, kracht krijgt en inspiratie of richting vind.

Vier voorbeelden

1. ‘Jou loslaten is mijzelf verliezen‘.

Heelverhaal over de impact van loslaten.

2. ‘Tweestrijd

Een liedtekst over de adoptiebeleving van
een geadopteerde.

Ik schreef deze liedtekst op verzoek van een probleemjongerenorganisatie voor hun cd project over jeugdproblematiek om bewustzijn te creëren over thema’s waarmee deze jongeren worstelen. Adoptie was één van deze thema’s.

Beatriz Martin Vidal

3. ‘Dissociatie

Heelverhaal voor een cliënt waarmee ze haar verstoorde belevingswereld aan haar naasten uit kon leggen.

Zij had dissociatieve klachten ten gevolge van jeugdtrauma en zocht naar woorden om haar worsteling tussen de dagelijkse realiteit en oude herinneringen aan haar naasten, waaronder haar partner, uit te leggen. Ik schreef deze tekst die niet alleen voor haar confronterend was en daarin zat de heling. Iedereen voelde zich begrepen.

4. ‘In het licht

Heelverhaal-kado, een uniek kado met een boodschap of wens.

Het Heelverhaal als verjaardagkado van een man aan zijn vriendin. Zij zat in een donkere periode en hij hoopte dat een heelverhaal ertoe bij kon dragen dat zij iets van het licht in zichzelf terug kon vinden. Hieronder enkele fragmenten.

Voor iedereen die op een bewuste manier aan zijn of haar ontwikkeling wil werken.

%d bloggers liken dit: